כתבות בעקבות הגשת הבגץ ופסק הדין

ליצמן ניצח את הנשים: פסיקת בג"ץ נגד לידה טבעית פוגעת בחירותן
בג"ץ דחה את עתירת מרכז הלידה בגדרה נגד סגירתו בצו משרד הבריאות, אבל דעת המיעוט הנאורה של השופט גרוסקופף מוכיחה עד כמה מטעים את הציבור. ואחרי הכל, הסתמן בפסיקה גם פתרון פשוט.
בדומייה כמעט מוחלטת, בלי שום מחאה, התקבלה בשבוע שעבר החלטת בג"ץ בנושא מהותי מאוד – זכות הנשים על גופן בלידה. ברוב של שני שופטים נגד אחד דחה בג"ץ את עתירתו של מרכז הלידה הטבעית "בית יולדות" בגדרה (ולצדו עוד כמה גופים), שהוא אחד המרכזים הבודדים בארץ וכנראה המאורגן ביותר בהם, נגד סגירתו ב-2017 בידי משרד הבריאות לאחר שפעל להפליא כשש שנים. משמע: אשה הרה שלא מעוניינת ללדת בבית חולים ומבקשת לעצמה לידה אינטימית נטולת התערבויות תרופתיות וכירורגיות למיניהן – תתקשה היום הרבה יותר למצוא אלטרנטיבות.

להמשך קריאה

הפסדנו בבג"ץ, אבל בעצם ניצחנו: עוד צעד לטובת לידות מחוץ לביה"ח
כששופט בית משפט עליון מסביר באולם שלידה היא לא הליך רפואי ושצריך לתמוך בלידות בית, מבחינת חגית בן שחר, מדובר בניצחון, גם אם הבג"ץ בסוף לא עבר.
 
"הפסדנו בבג"ץ", כך נפתחה הודעת וואטסאפ שקיבלתי השבוע. הופתעתי. בשנים האחרונות קיימת תחושה שמתרחש שינוי מהותי לטובה בארצנו הקטנטונת ביחס לנושאי הלידה. עוד ועוד נשים שחוו לידה קונבנציונלית ונכוו מתארגנות ומשמיעות את קולן.

להמשך קריאה

סגירת מרכז הלידה: שיקול רפואי או אינטרס כלכלי?
בג"ץ החליט לדחות את עתירת מרכז הלידה בגדרה נגד סגירתו בצו משרד הבריאות. דעת המיעוט האמיצה של השופט גרוסקופף מחייבת דיון נוסף. סקירה ועמדה.
 
סגירת מרכז הלידה: שיקול רפואי או אינטרס כלכלי?
בג"ץ דחה לאחרונה ברוב של שני שופטים (כבוד השופט נ' סולברג וכבוד השופט י' אלרון), נגד דעתו החולקת של כבוד השופט ע' גרוסקופף, את עתירת מרכז הלידה הטבעית "בית יולדות" בגדרה, נגד סגירתו ב-2017 בידי משרד הבריאות (בג"ץ 5428/17). 
 
מדובר בהחלטה מהותית ובעלת השלכות רחבות היקף, המצמצמת משמעותית את האפשרויות העומדות בפני נשים הרות, שאינן מעוניינות ללדת בבית חולים; ההחלטה מעלה את סוגיית זכות האוטונומיה של אשה על גופה וזכותה לבחור את האופן בו היא מבקשת להביא חיים לעולם.

להמשך קריאה

מאבק היולדות: "אישה צריכה לפנות לבג"ץ כדי לא ללדת בבי"ח?"

מהם מרכזי לידה ולמה נשים רבות סבורות שהם עדיפים על בתי חולים? "כשקובעים לאישה על אופן הלידה, לוקחים את השליטה על גופה ושוללים ממנה את זכות הבחירה"


בימים אלה מקודמת הצעת חוק שתאפשר להקים מרכזי לידה עצמאיים, "המרכזים נמצאים קרוב או בתוך בתי חולים, עובדים בשיתוף פעולה איתם אבל מנוהלים באופן עצמאי ע"י מיילדות", מסבירה סיוון לינהרט, חברת הוועד המנהל בעמותת "נשים קוראות ללדת". הצעת החוק מקודמת על ידי ח"כ תמר זנדברג (מרצ) בשיתוף העמותה.

לינהרט מצביעה על ההבדל המהותי בין לידה בבית חולים לעומת מרכז לידה, "אישה שיולדת במרכז לידה ממשיכה את המעקב הרפואי הרגיל, ובמקביל מקבלת במרכז טיפול אישי לפני, במהלך ואחרי הלידה. היום אישה בהיריון נכנסת לשתי דקות לרופא, מקבלת רשימת בדיקות, חוזרת אחרי חודש ומקבלת עוד רשימה. אין שיח על רגשות וציפיות, והלידה מתרחשת במנותק מהמעקב, בבית חולים עם צוות שהיא לרוב לא מכירה".

.להמשך קריאה

ניצנים של שינוי? שופטי בג”ץ הפתיעו בפסיקה שמרנית

לאחר שנים בהן בית המשפט השתמש במושגים מופשטים כדי לכפות את עמדותיו על הציבור, פסק דין שניתן השבוע יכול לסמל את תחילתה של מגמה חדשה


הצורך בשינוי מהותי ודרסטי באופן הפעולה של בית המשפט העליון, בין אם בדמותה של פסקת ההתגברות, בשינוי שיטת המינוי והבחירה או בטיפול בסוגיית זכות העמידה וקביעת הרכב הוועדה לבחירת שופטים, עלה בחודשים האחרונים בדרישה ציבורית חסרת תקדים. מגמה זו התבטאה גם  בחקיקה שעברה פה-אחד בוועדת השרים לחקיקה.
 
הציבור הבין שהשינוי ההדרגתי שמובילה בהצלחה השרה איילת שקד יניב את פירותיו ויראה תוצאות בשטח בעוד מספר שנים, אולם המלחמה בטרור, בעיית המסתננים, סוגיית ההתיישבות ובעיות רבות שמטרידות את הציבור, לא יכולות לחכות עד שהשינויים הללו יתרחשו במלואם.

.להמשך קריאה

בג"ץ: לא תתאפשר פתיחת "מרכזי לידה"

שופטי בג"ץ דחו ברוב דעות את עתירתם של מפעילי "מרכזי לידה טבעית" ונשים שביקשו ללדת בהם נגד הנחיית משרד הבריאות לסגור את המרכזים.


שופטי בית המשפט העליון דחו היום (שני) שתי עתירות שביקשו לאפשר את קיומם של "מרכזי לידה טבעית" מחוץ לבתי החולים, למרות הנחייה של משרד הבריאות שהורתה על סגירתם.

הפסיקה התקבלה בדעת רוב של השופטים יוסף אלרון ונועם סולברג, נגד דעתו החולקת של השופט עופר גרוסקופף שסבר שאין לאשר את החלטת משרד הבריאות.

חוות הדעת העיקרית בפסק הדין, אותה כתב השופט יוסף אלרון, קובעת כי פקודת בריאות העם מגדירה במפורש בסעיף 24(ב) כי "בית חולים" הוא מוסד המשמש, בין היתר, "לקבלת נשים יולדות".

.להמשך קריאה

בג"ץ: אין להפעיל מרכזי לידה טבעית מחוץ לבתי חולים

ביהמ"ש קיבל את עמדת משרד הבריאות ודחה עתירות שדרשו לאפשר למרכזי לידה טבעית לפעול בלי רישיון. השופטים קבעו שיש להעדיף את מניעת הסיכון ליולדות וליילודים על הפגיעה ברצון היולדות.


בג"ץ דחה אתמול (שני) שתי עתירות שביקשו לאפשר את הפעלתם של מרכזי לידה טבעית מחוץ לבתי חולים. בכך אישר בית המשפט את מדיניות משרד הבריאות שלפיה יש לסגור את המרכזים מכיוון שהם מעניקים שירות רפואי ללא רישיון.
 
העתירות הוגשו באוגוסט האחרון על ידי חמש נשים שביקשו ללדת במרכז לידה טבעית, עמותת נשים קוראות ללדת – למען חופש בחירה בלידה, ובעלים של מרכזי לידה טבעית שנסגרו בהוראת משרד הבריאות. הטענה המרכזית של העותרות היתה כי מרכז לידה טבעית אינו בית חולים ולכן לא נדרש רישיון להקמתו. בנוסף, העותרות טענו כי ההחלטה שלא לאפשר את פעילות מרכזי הלידה הטבעית מפלה לרעה נשים שלא יכולות ללדת בביתן ושמתגוררות באזורים מרוחקים מבתי חולים.